Przetwórstwo ropy naftowej to proces technologiczny, którego efektem jest otrzymanie z przetworzenia ropy naftowej finalnych produktów ropopochodnych, różniących się składem chemicznym, właściwościami fizycznymi i chemicznymi oraz strukturą.
W tym celu w procesie rafinacji wykorzystywane są różne temperatury wrzenia każdej frakcji.
Destylacja atmosferyczna
– Surowa ropa naftowa jest podgrzewana w piecu rurowym do temperatury około 370°C przy ciśnieniu atmosferycznym. Powoduje to jej parowanie.
– Para jest kierowana do kolumny destylacyjnej. Temperatura tej kolumny jest różna: dno w miejscu dopływu par ropy jest bardzo gorące, ale temperatura stopniowo spada w górę kolumny.
– Kolumna jest podzielona na całej wysokości przez półki frakcyjne, wyposażone w kołpaki korytkowe lub dzwonkowe.
– Para przechodzi przez każdą półkę, gdyż wznosi się w kolumnie, co powoduje jej schładzanie i ponowne skraplanie.
– Ze względu na różne punkty wrzenia każda frakcja skrapla się ponownie na innym poziomie, gdzie można ją odprowadzić.
– W rezultacie każda frakcja zostaje oddzielona od pozostałych.